לראשונה: חברת ‘מקורות’ מחברת את יהודה ושומרון למערכת המים הארצית

לראשונה: חברת ‘מקורות’ מחברת את יהודה ושומרון למערכת המים הארצית

‘מקורות’ חנכה קו מים חדש מאלפי מנשה לאלקנה ותחנה חדשה לאורך ציר חוצה שומרון -‘תחנת ברקן’. הקו החדש והתחנה הם חלק מיישום תכנית האב לפיתוח תשתיות המים ביו”ש ומוסיפים כ-6,000 מטר קוב מים ביום ממערכת המים הארצית ליישובים לאורך ציר חוצה שומרון ויישובי גב ההר.

חברת המים הלאומית, ‘מקורות’, חנכה היום (יום ג’) קו מים חדש, שמחבר את אזור יהודה ושומרון למערכת המים הארצית. הקו, בקוטר 42 אינץ’, יוצא מאלפי מנשה ומגיע עד לאזור אלקנה. בנוסף, חנכה החברה תחנת שאיבה חדשה ומשוכללת באזור התעשייה ברקן, אשר תוכל להעביר את כמויות המים מזרחה ליישובי חוצה שומרון המזרחי ויישובי גב ההר.

סה”כ מוסיפים הקו והתחנה 6,000 מטר קוב מים ביום ממערכת המים הארצית לתושבים ולחקלאות לאורך ציר חוצה שומרון וגב ההר.

חניכת הקו החדש נערכה היום ביער חורשים במעמד השר למשאבי המים ח”כ זאב אלקין, מנכ”ל המשרד למשאבי מים חזי ליפשיץ, ראש עיריית אריאל אלי שבירו, ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, ראשי יישובים ביהודה ושומרון, יו”ר ‘מקורות’ מרדכי מרדכי, מנכ”ל ‘מקורות’ אלי כהן, מנכ”ל ‘שח”מ מקורות ביצוע’ עמית לנג, נציגי המנהל האזרחי ועוד.

הפעלת הקו החדש היא חלק מיישום תכנית האב לפיתוח תשתיות המים ביהודה ושומרון, לחיזוק איתנות ואמינות אספקת המים לטווח הארוך, בהתאם לביקושי המים הגוברים של ההתיישבות החקלאית באזור.

תכנית האב לפיתוח ביו”ש, שאותה מקדמת ‘מקורות’, כוללת את שדרוגם של שלושה מפעלי מים באזור, אשר יאפשרו אספקת מים סדירה ואמינה לטווח ארוך, הן ליישובים היהודיים והן ליישובי הרשות הפלשתינית: ‘ציר חוצה שומרון’, ‘גב ההר הצפוני’ ו’גב ההר הדרומי’.

זאב אלקין, השר למשאבי המים, אלי כהן, מנכ”ל מקורות. צילום: קובי וולף

במסגרת התכניות המאושרות יהווה ‘מפעל חוצה שומרון’ מקור המים הראשי למפעלי גב ההר הקיימים באזור ומתוכנן לספק כ-25.5 מיליון מטר קוב מים בשנה וכ-105.5 אלף מטר קוב מים ביום שיא. תוואי אספקת המים של המפעל ייחל ב’מוביל הארצי’ ויעבור דרך ציר חוצה שומרון עד לכפר תפוח. מערבית לאורנית מתוכנן קו מים, שיחבר מצפון לדרום את ציר חוצה שומרון עם מפעל המים ‘נווה ימין – קדומים’.

בנוסף, יורחב מפעל “גב ההר הצפוני”, הממוקם בקצהו המזרחי של ציר חוצה שומרון ומספק ליישובים הצפוניים של אזור גב ההר מים המופקים מקידוחי תפוח ומחנה חורון, וכן מ’מפעל חוצה שומרון’.

עוד כוללת התכנית להגברת אספקת המים ביהודה ושומרון את הרחבת מפעל “גב ההר הדרומי”, הנמצא בקצהו המזרחי של ציר חוצה שומרון ומספק מים ליישובים: עלי, שילה, שבות רחל, מגדלים ומעלה לבונה.

במקביל לקידום תכנית האב לטווח הארוך תגברה ‘מקורות’ בשנים האחרונות את כמויות המים ליישובי יו”ש באמצעות הובלת פתרונות מים לטווח הקצר והבינוני. פתרונות אלו נועדו לסייע ליישובים והתושבים באזור, שסבלו לאורך שנים ממחסור במים. בשיא המשבר,  בקיץ 2016, חסרו מדי יום כ-10,000 מטר קוב מים לצרכים ביתיים ולחקלאות.

מבין אותם פרויקטים ביצעה חברת המים הלאומית קידוחים חדשים סמוך לאריאל ולקדומים, הפעילה את תחנת המים ‘נעלה’, הממוקמת בדרום-מערב השומרון, והפעילה את תחנת המים ‘שיבטין 5, שמספקת מים לכיוון חוצה שומרון. תשתיות אלו הביאו לתוספת מיידית של מים לתושבי יו”ש, בדרך להשלמת הפערים הקיימים בין הביקוש למים לבין ההיצע הקיים.

בהמשך, ובהתאם לעלייה המתמשכת בביקוש למים, הגדילה ‘מקורות’ את כמויות המים ביהודה ושומרון באמצעות ביצוע קידוחים נוספים בגזרות השונות, תגברה קווי אספקה לאורך ריכוזי התיישבות וחיברה את צפון ים המלח למערכת המים הארצית.

השר למשאבי המים, ח”כ זאב אלקין: “אנחנו ממשיכים היום את פרויקט תגבור אספקת המים לכל הישובים ביהודה ושומרון, אשר ייתן מענה ליישובים הישראלים וגם לפלסטינים. אני גאה להמשיך את הפרויקט הזה שהתחיל קודמי בתפקיד השר יובל שטייניץ. הגיע זמן שמערכת אספקת המים ביו”ש תתבסס על מערכת המים הארצית. בזמן שמתנהלים דיונים על החלת הריבונות ביו”ש, הפרויקט  הזה מוכיח שכל מקום שמדינת ישראל נמצאת בו מטיב גם עם האוכלוסייה הפלסטינית, והחיים של כולם משתפרים.  המשימה הבאה שלנו היא מתן פתרון קבע לבעיות המים לתושבי וחקלאי בקעת הירדן ואנו עובדים על כך באופן אינטנסיבי”.

אלי כהן, מנכ”ל ‘מקורות’: “חברת המים של ישראל, מקורות, מחויבת לתת מענה מיטבי לצורכי המים של תושבי יהודה ושומרון, כמו לתושבי מרכז הארץ, הפריפריה וכל מקום אחר. השקענו מאמצים מיוחדים כדי לחבר את יהודה ושומרון למערכת המים הארצית ולתגבר את אספקת המים לתושבים לקראת הקיץ החם. במקביל, אנו ממשיכים לקדם את תכנית האב לפיתוח, שתאפשר עמידה בכל יעדי אספקת המים ביהודה ושומרון בעשרות השנים הבאות”.

כהן הוסיף ואמר, כי “מטרתנו לחבר את כל חלקי ישראל למערכת המים הארצית  ולהבטיח אספקת מים סדירה ואמינה לכל התושבים. מקורות רתומה וערוכה למשימה ותקוותי כי ממשלת ישראל תממש בהקדם את ההחלטה לחבר גם את בקעת הירדן והגליל לרשת מים ארצית אחת”.

יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון: “חיבור תשתיות המים ביהודה ושומרון למערכת המים הארצית, היא החלת הריבונות דה פקטו. הבוקר עשינו עוד צעד חשוב להיות חלק ממדינת ישראל ולא בן חורג. אם בעבר היו באזור ניתוקי מים ומכליות ניידות, אנחנו הולכים היום בדרך שיטתית ומכינים את תשתיות המים והחיים למילוי החזון: מיליון תושבים ביהודה ושומרון”.

חדשות אריאל חדשות שומרון כתבה ראשית