הזדמנות המאה: תכנית ברקת לצמיחה כלכלית ביהודה ושומרון

הזדמנות המאה: תכנית ברקת לצמיחה כלכלית ביהודה ושומרון

במקביל לועידת בחריין ופרסום התכנית הכלכלית של האמריקאים, הציג ראש העיר ירושלים לשעבר, ח”כ ניר ברקת תוכנית חומש לפיתוח כלכלי מואץ של יהודה ושומרון, בדגש על איזורי תעשיה משולבים בין יהודים וערבים ותיירות בארץ התנ”ך. ברקת: התוכנית של האמריקאים טובה, אבל ממוקדת רק בכלכלה הפלסטינית ומתעלמת מנוכחותם של מאות אלפי יהודים החיים ביו״ש. צריך להוסיף לה נדבך של שיתוף פעולה בין יהודים לערבים, בנייה וחיזוק איזורי התעשייה בשטחי c יחד עם פיתוח תיירותי מואץ שיזניק את הכלכלה הישראלית, יתרום לרווחת ערביי יהודה ושומרון ויחזק את ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון.
במסגרת תוכנית ברקת-פורטר לפריפריה אותה יזם ח”כ ניר ברקת עם פורום קהלת ואנשי מיזם ישראל צומחת, תוכנית שהציג לפני כשבועיים ברקת ביחד עם פרופ’ מייקל פורטר מהרווארד לרה”מ נתניהו, ואף זכה לתמיכתו, התייחס ברקת ליהודה ושומרון כחלק מרכזי בפיתוח כלכלי ליהודים וערבים כאחד.

לאחר הצגת התוכנית לרוה״מ, קיים ברקת פגישות עם נציגי הממשל האמריקאי שם הציג להם את התכנית ואת יתרונותיה בקידום מהלכים של שיתוף פעולה בין יהודים לערבים.

בתוכנית זו התמקד ברקת בחיזוק הפריפריה הגאוגרפית של מדינת ישראל: ביהודה ושומרון, הנגב-ערבה, הגליל והגולן דרך תיירות, הייטק, דזרטק, אגרוטק ועוד כמנועי צמיחה כלכליים. התוכנית באה בעקבות ההערכה שבשנת ה-100 למדינת ישראל יחיו בה כ-17 מיליון נפש ועלינו לעשות כל שביכולתנו בכדי להוציא את אזרחי ישראל מחוץ למרכז הארץ אל מה שמוגדרת כיום כפריפריה הגאוגרפית של מדינת ישראל.

ביהודה ושומרון מתמקדת התוכנית ב”מנועי הצמיחה” של תעשיות קלות מוטות טכנולוגיה ותיירות סביב סיפורי התנ”ך. פוטנציאל איזורי התעשייה הוא בכתריסר מקומות שממוקמים בשטח c  באיזורים סמוכי גדר, שבהם יוכלו לעבוד יהודים וערבים יחד. איזורי התעשייה ברקן, אריאל ומישור אדומים כמשל.

צילום: יחצ

על פי התוכנית ימוקמו אותם אזורי תעשיה משותפים ב: מחולה, חיננית, ברטעה, חרמש, שער שומרון, עופרים, מעבר מכבים, מישור אדומים, יער אנגלי, תרקומיא ושמעה. מדובר על תוספת של כ-250,000 מקומות עבודה ליהודים ולערבים בעשרות השנים הבאות.

בנוסף לכך, אנשי התוכנית יזמו את הקמת דרך סיפורי התנ”ך. בקו שחוצה את יהודה ושומרון הלכו אבותינו וברגליהם יצרו את ארץ התנ”ך. מסולם יעקב בבית אל, דרך המשכן הראשון בשילה, ארץ תהילים בדרום הר חברון, מערת המכפלה בחברון ומקומות רבים נוספים. בכל אחד מאותם המקומות יוקמו אתרי תיירות שימחישו את סיפורי התנ״ך וימשכו אליהם מאות אלפי אנשים מדי שנה.

על פי התוכנית ההשקעה הממשלתית בתיירות ביהודה ושומרון מוערכת ב-120 מיליון ₪ ובתעשיה 180 מיליון ₪, כך שיחד צפויה מוערכת בכ-300 מיליון ₪, אך בתוך שנים ספורות צפויה ההשקעה להחזיר את עצמה למדינה בImpact של כ-5 מיליארד ₪.

ברקת מסביר: “ההשקעה בשטחי c בשליטה ישראלית תהיה אפקטיבית הרבה יותר מהשקעה בשטחי הרשות בגללל היתרון בתשתיות, בכוח אדם איכותי והבטחון האישי באזורים בשליטת צה״ל.

יתרון נוסף הוא ביכולת לצאת למימוש התכנית באופן מיידי ללא תלות בהסכמת הפלסטינים.

עד שנת 2048 האוכלוסייה היהודית ביהודה ושומרון צפויה לצמוח בצורה משמעותית. אם לא נחשוב כבר עכשיו על פיתוח הפריפריה הגאוגרפית של מדינת ישראל ובתוכה גם יהודה ושומרון, המדינה תקרוס למרכז. מדובר כאן בדרמה של ממש בכל הקשור לשיתוף פעולה בין יהודים לערבים, שיתוף פעולה שיבוא לידי ביטוי ביצירת מקומות תעסוקה רבים נוספים לשני הצדדים.

התוכנית של האמריקאים מעניינית, אבל ממוקדת רק בכלכלה הפלסטינית ומתעלמת מנוכחותם של מאות אלפי יהודים החיים ביו״ש. צריך להוסיף לה נדבך של שיתוף פעולה בין יהודים לערבים, בנייה וחיזוק איזורי התעשייה בשטחי c יחד עם פיתוח תיירותי מואץ שיזניק את הכלכלה הישראלית, יתרום לרווחת ערביי יהודה ושומרון ויחזק את ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון.

חדשות אריאל חדשות בנימין חדשות גוש עציון והר חברון חדשות שומרון כתבה ראשית