על פי ההסכם המתגבש: זוהי התוכנית להסדרת ההתיישבות הצעירה

על פי ההסכם המתגבש: זוהי התוכנית להסדרת ההתיישבות הצעירה

על פי ההסכם המתגבש בין הליכוד לבן גביר, עשרות יישובים יוסדרו מבחינה תכנונית. הדרישה: מדי שנה יעברו כ־180 מיליון שקלים לתשתיות ביו”ש ממשרד הנגב והגליל.

הפקעת קרקעות לפיתוח תשתיות, מאות אלפי שקלים לשדרוג “ההתיישבות הצעירה” ותקנים חדשים במינהל האזרחי לאישור אדמות סקר: זאת התוכנית של שר הביטחון הלאומי המיועד, איתמר בן גביר, להסדרת היישובים. כחלק מההסכם המסתמן, ניתנה לעוצמה יהודית האחריות להסדרת ההתיישבות הצעירה. הדבר עורר ביקורת מצד בכירים בהתיישבות, שטענו כי נתניהו מנצל את חוסר ניסיונו של בן גביר כדי למסמס את ההסדרה.

לידי “ישראל היום” הגיעו פרטי התוכנית שנועדה להסדיר עשרות יישובים בזמן קצר. על פי התוכנית המתגבשת, בתוך 60 ימים מיום הקמתה, תובא לאישור הממשלה החלטה להסדרת מעמדם התכנוני של 60 יישובים בהתיישבות הצעירה, מדרום הר חברון ועד צפון השומרון. ההחלטה תקבע שהממשלה מנחה את כלל הגורמים הרלוונטיים לפעול להשלמת תהליכי ההסדרה והתכנון של כל היישובים בתוך 18 חודשים. בה בעת, יועבר אישור תיקון לצו החשמל, שיאפשר חיבור מיידי לחשמל ותשתיות לכל היישובים, בתוך 60 ימים מהקמת הממשלה. בהמשך לזאת, תקצה הממשלה תקציב של כ־180 מיליון שקלים מדי שנה עבור תשתיות להתיישבות הצעירה, שכוללות חשמל, מים, ביוב ודרכים, באמצעות הרשויות, דרך משרד הנגב והגליל והחוסן הלאומי.

כמו כן, תקצה הממשלה תקציב של כ־25 מיליון שקלים בכל שנה עבור הקמת תשתיות למרכיבי ביטחון ואחזקתן ביישובים. שורה של החלטות יסללו את הדרך להסדרת היישובים. במסגרת התוכנית, על מנת לייעל את עבודת הצוות לבחינת מקרקעין במינהל האזרחי, יוקצו 15 תקנים נוספים ייעודיים שמותאמים לעבודת צוותי אדמות סקר (שטחים שמעמדם החוקי נמצא בהליכי הסדרה), וקו כחול (הקו שמתחם את אדמות המדינה), לרבות טיפול בוועדות ערר.

רה”מ נתניהו. צילום: שרון רביבו

על פי התכנון, במקביל ינחה שר הביטחון את הגורמים הרלוונטיים במיפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים ובמינהל האזרחי לפעול לתיקון החלטת מועצת התכנון העליונה בנושא עיקרון “צמוד דופן”, כך שהנוהל יחול רק לגבי אתרים שהוקמו לאחר 19 בינואר 2021, ובאופן זה כל האתרים שהיו קיימים עד אז יוסדרו. יתר על כן, לפי התוכנית, שר השיכון ויו”ר הנהלת רשות מקרקעי ישראל יוביל החלטה במועצת רמ”י, שקובעת שהקצאת הקרקע לאחר הסדרת האתרים תיעשה באמצעות החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית. נוסף על כך, לפי הסיכומים, הממשלה תיזום הליך חקיקה בחקיקת הביטחון המאפשרת הפקעה לצורכי ציבור עבור פיתוח תשתיות להתיישבות ביו”ש. כפי שפורסם לפני כמה ימים, במסגרת ההבנות בין הצדדים, יוקם צוות שרים בראשות ראש הממשלה המיועד נתניהו להסדרת ההתיישבות הצעירה ביו”ש. ביצוע החלטות צוות השרים ייעשה על ידי הרשות לתכנון ופיתוח החקלאות, ההתיישבות והכפר, במשרדי הנגב, הגליל והחוסן הלאומי.

המפעל הציוני כתבה ראשית תחבורה ותשתיות