תושבי עמונה בתצהיר לביהמ”ש: מתנגדים לחלופת שבות רחל

תושבי עמונה בתצהיר לביהמ”ש: מתנגדים לחלופת שבות רחל

תושבי עמונה הגישו לבג”ץ את תגובתם לבקשת המדינה לדחיית פינוי הישוב. בתשובתם לבג”ץ הודיעו התושבים כי ככל שהארכה המבוקשת מתבססת על הצורך לקדם את החלופה של “שבות רחל” – אין בה מבחינתם טעם. ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, פנה ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בבקשה לבחון את השלכות פס”ד בג”צ עמונה על הסדרת קרקעות בירושלים. 

התושבים חוזרים ושוללים את הצעת המדינה להעתיק את עמונה לאזור שבות רחל, ומוחים בתוקף על כך שהמדינה מנהלת מגעים מעל לראשם עם גורמים שאינם מייצגים אותם, ופועלים בניגוד לדעתם וצרכיהם.ביחס למתווה “נכסי נפקדים” מאשימים התושבים את המדינה בגרירת רגליים והבאת התכנית הזו למצבה כיום, בו היא איננה רלוונטית.

תושבי עמונה מפגינים מול הכנסת.צילום מטה המאבק
תושבי עמונה מפגינים מול הכנסת.צילום מטה המאבק

בהתייחס לשיקולים שהעלתה המדינה לגבי ההתנגדות הצפויה לפינוי, כותבים התושבים: “תהיה מחאה, ותהיה התנגדות לפינוי. דחיית הפינוי לכל מועד בעתיד לא תשנה עובדה זו”.

אל התגובה צורף תצהיר עליו חתומים רוב מוחלט של תושבי עמונה, המבהיר את עמדתם זו. “כמה מתסכל הדבר, שגורמים שונים מתיימרים להציג את עמדתנו ולמסור התחייבויות בשמנו – לא נותר לנו אלא לשוב ולהבהיר כי אין לכך שום תוקף”.

בהתייחסות לפתרון היחיד שנראה על הפרק – חוק ההסדרה – נכתב בתשובה כי “ככל הנראה עמדת המדינה ביחס לחוק ההסדרה אינה נובעת ממניעים משפטיים כלל, אלא ממניעים של יחסי ציבור ויחסי חוץ, שיקולים שאין כל הכרח להתחשב בהם כשמנגד עומדות זכויות יסוד חוקתיות של תושבי עמונה אשר נפגעות באורח אנוש.”

בתוך כך ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, פנה השבוע ליועץ המשפטי לממשלה ד”ר אביחי מנדלבליט, בבקשה לבחון את השלכות פס”ד בג”צ עמונה על הניסיון לקיים הסדרת קרקעות בירושלים.

המכתב נשלח לאחר עבודת מטה שקיימו בשבועות האחרונים ראש העיר עם הייעוץ המשפטי לעירייה, בשל מקרים שהובאו לידיעת העירייה לפיהם ישנם בירושלים מקרים דומים לפרשיית עמונה ובמיוחד בתים שנבנו במזרח ירושלים שלא כחוק על קרקע פרטית בבעלות יהודית. על פי ההערכות ישנן אלפי יחידות דיור בהן מתגוררים היום ערבים, אשר תהיה מחויבת העיריה להרוס בשל פסיקת בג”צ בנושא עמונה.

“עמדתי היא שבעמונה נכון להסדיר את ההתיישבות על הקרקע בשל העובדה שמדובר ביישוב בן עשרים שנה שנבנה בתמיכת ממשלות ישראל ופינוי היישוב יגרום עוול לארבעים משפחות שהתיישבו במקום בתום לב”, כתב ברקת במכתבו ליועץ המשפטי לממשלה, “אך אם פסק הדין ייושם, לא נכון שיהיה דין אחד ליהודים ודין אחר לערבים ועל כן אבקשך לקיים דיון בעניין בלשכתך לגיבוש עמדה משפטית בעניין זה”.

השבוע הוגשה לבית משפט תגובה על ידי העירייה בהמשך להתנגדות תושבת ערבייה לצו הריסה. בתגובה זו לביהמ”ש כבר נכללה, לראשונה, הסתמכות על חלקים מפסיקת בג”צ בפרשת עמונה.

מעיריית ירושלים נמסר כי עמדתו של ראש העיר היא שבעמונה נכון להסדיר את ההתיישבות על הקרקע. ראש העיר פנה ליועץ המשפטי לממשלה על מנת לבדוק אם פינוי של עמונה עשוי להיות בעל השלכות במקרים דומים בירושלים, בהם ערבים בנו באופן בלתי חוקי על קרקע פרטית או עירונית וזאת מתוך התפיסה שאסור שיהיה דין אחד ליהודים ודין אחר לערבים.

חדשות שומרון כתבה ראשית